Kussesumpen anbefaler: Sanne Søndergaards “Mandehader?”

På en regnvåd og grå onsdag aften stimlede 80 mennesker sammen på det mørke Amager. 79 kvinder og en enkelt herre var kommet for at se Sanne Søndergaard afprøve sit kommende stand-up-show “Mandehader?”. Spørgsmålstegner er essentielt, da undertitlen er “et show om at være alt for glad for pik”. Og ja, kønsfordeling er selvfølgelig temmelig skæv. I følge Søndergaard selv skyldes det en hyppig brug af F-ordet – og nej, der refereres hverken til fuck eller fisse (ja, vi prøvede at forklare hende, at det hedder kusse, men hun var ikke helt tryg ved ordet), selvom begge dele anvendtes rigeligt. Nej, det for mændene afskrækkende ord er selvfølgelig feminist.

For Søndergaard er feminist. Og anti-feminist. Hun lægger sig ud med både chauvinister og 70’er-feminister. Ingen og intet er helligt. Både kussetryk, kønshårsforskrækkede mænd (og ditto kvinder), Movember-bevægelsen og kvinder i tubetop (her klappede undertegnede højlydt i sine små hænder) stod for skud. Og det var morsomt. Meget. Der er nok en mand eller to, der vil føle sig stødt. Nok mest fordi sandheden nogle gange gør ondt. En langstrakt joke om fordelene ved at være henholdsvis mand og kvinde må sætte de fleste mænd til vægs med afslutningen “…så lad dog være med at købe os de drinks, hvis det er så slemt!” Der langes også ud efter Kussomaten, nok mest som en slags tak-for-sidst, da disse madammer blev en anelse tøsefornærmede, da Søndergaard ikke ville medvirke i projektet – for så kunne hun da ikke kalde sig feminist.

Men det gør hun altså. Kalder sig feminist. Også selvom hun ikke vil på Femø og lave kussetryk. Personligt synes jeg egentlig, at det lyder ret sjovt, men lad nu det ligge. I hvert fald er Søndergaard feminist – helt uden at hade mænd (jo, måske i ny og næ, og særlige eksemplarer af arten, men hvem gør ikke det). Og det er befriende at høre en kvinde diskutere køn med intelligens, glimt i øjet og masser af humor. Helt uden at falde i offerrollen eller slå igennem som betonfeminist. For ærligt talt – vi trænger til at nuancere den debat. Meget. Så vi rent faktisk taler sammen, mænd og kvinder, og ikke bare råber af hinanden fra hver vores fløj.

En kvindelig stand-up-komiker, tænker du måske. Kan man det? Og ja, det kan man. Sanne Søndergaard er sjov. Meget faktisk. Jeg har tidligere kun stiftet bekendtskab med hende på skrift (hun er oprindeligt journalist), og hun kan uden tvivl noget med ord. Jeg savnede lidt i leveringen af jokes – især den del, der handlede om prostitution, hvis man vil lave dem, skal man simpelthen være knastør og sarkastisk. Men det er småting – og det var jo netop et testshow, så mon ikke det falder på plads inden premieren.

Og så må man jo som blogger på dette forum være utroligt taknemmelig for, at der er andre kvinder, der vil diskutere køn humoristisk. Måske er det en anelse selvfedt at påstå, at der er sammenligningsgrundlag mellem Kussesumpen og Mandehader?, men jeg gør det alligevel. Hvis I kan lide bloggen – så se showet (Billetter her) . Og tjek også damens blog ud. For hun er kvinde, feminist og morsom. Hurra for en kombination!

Skriv et svar