Liderbukke og mandlige gynækologer

Jeg var til lægen for en måneds tid siden. Jeg skulle tjekkes for kønssygdomme og den slags. Så jeg ringede ned til min læge for at bestille en tid, og efter en telefonkø så lang, at mine bryster for alvor blev gode venner med min navle, fik jeg endelig en kvindelig læge i røret. Jeg fortalte hende, hvordan landet lå, og at jeg måske gik og bildte mig ind, at jeg kunne have symptomer på klamydia, eftersom jeg lige pludselig havde skulle tisse otte gange i løbet af en halv times tid, at jeg ikke tissede glasskår eller havde blod i mit tis, men at det var noget, som ikke var som det skulle være (det skulle da også vise sig, at være blærebetændelse og at jeg skulle nå at tisse i bukserne på vej hjem fra apoteket med penicillinen i lommen, men det er vidst en helt anden historie). Hun siger derefter, at hun har en tid pågældende dag kl. 13.15. Kl. 13.15 passede virkelig skidt ind i mine planer, så jeg spurgte hende så om det var muligt at få en senere tid. Til det svarede hun, at det var bestemt muligt, men at jeg i så fald ville få en mandlig læge. Hvortil jeg svarer, at det var helt fint. Gudhjælpemig, om hun så ikke bliver ved med at gøre mig opmærksom på, at jeg så skal kigges op i skeden af en mand. Måske var hun ikke så eksplicit i sin kommunikation, men vi er nok et godt stykke i den retning. Well, jeg bliver så ved med at fortælle hende, at det er helt fint med mig, at det er en mandlig læge, der skal kigge mig op i skeden og pode, hvad der nu podes skal.

Jeg ved godt, at hun gør mig opmærksom på, at min kommende læge er en mand, jo sikkert er grundet det faktum, at nogle kvinder er mandeforskrækkede, når det kommer til, hvilket køn der skal kigge dem op i skeden. Hvilket jo egentlig er noget fis, for ét, hvis man er hetero kvinde, så håber jeg da, at man er mere eller mindre er vant til, at en mand kigger på og op i ens kusse, men væsentligst af alt, må man da antage, at den mandlige læge, man skal tjekkes af, er professionel omkring sit job.

Hvis jeg nu havde været ti år yngre, kan jeg måske forstå den kvindelige læge jeg havde i røret, gjorde mig opmærksom på disse ting, for i teenageralderen er det måske lidt sværere, at en mand skal være ens gynækolog. Hvilket jeg i øvrigt igen har svært ved at forstå; min første gynækologiske undersøgelse blev udført af en mand. Men hey, vi er jo forskellige og det skal der være plads til.

Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at jeg efter den telefonsamtale var en lille smule forarget, mest fordi det først ret sent inde i samtalen, hvis varighed forøvrigt var alt for lang, i forhold til hvad den omhandlede, gik op for mig, at der på en eller anden måde foregik en kønslig diskrimination af den mandlige læge. Jeg tror dog aldrig, at det var den kvindelige læges intention og det synes jeg i virkeligheden er det sørgeligste af det hele; at hun følte, at hun så udtrykkeligt skulle gøre mig opmærksom på min kommende læges køn.

Jeg havde en snak med min far om den her samtale, hvortil han svarer, at hans bedste ven, lad os kalde ham Preben, igennem sit arbejde var blevet tilbudt sådan en ’sundhedstest’ af pikken og prostata. Preben havde efterfølgende fundet ud af at undersøgelsen ville blive foretaget rektalt, og da det kom til, at han skulle sætte sit kryds ud fra, hvilket køn han ønskede skulle foretage undersøgelsen, havde han valgt en kvinde. Dette gjort ud fra den betragtning, at der fandme ikke var nogen mand, som skulle stikke noget som helst op i hans røv.

Det er lidt sjovt, hvordan mænd og kvinder reagerer forskelligt på gynækologiske undersøgelser, dog er outputtet mere eller mindre det samme – det er de mandlige gynækologer, som står for skud.
Ud fra den tese min kvindelige læge måske havde om, at kvinder helst vil undersøges af kvinder, for hvad nu hvis ens farlige mandlige læge ud af det blå blev smaskhamrende liderlig og i et snuptag hev andenæbbet ud af skeden og trængte op i en med sin store fede pik, mens ens fødder stadig sad i de der bøjler… Hvor Preben derimod blev homoforskrækket, for hvad nu hvis hans farlige mandlige læge ud af det blå blev smaskhamrende liderlig og i et snuptag hev fingrene ud af røven på ham og trængte op i ham med sin store fede pik, mens resten af hans krop lammes…

Hallå! Det er da enormt ærgerligt, hvis de mandlige gynækologer skal stå for skud, fordi vi er bange for, at alle mænd i bund og grund er nogle liderbukke, som bare vil kneppe. Lad mig lige give et heads up, liderbukkene finder du i kødbyen en fredag aften og nok ikke så meget på deres lægepraksis. Så skulle vi lige finde ud af at gennemføre ligestilling den anden vej rundt også? Tak.

2 kommentarer til “Liderbukke og mandlige gynækologer”

  1. Du skriver som en der lykkeligvis aldrig har været ude for et overgreb. Du levner godt nok ikke megen plads til at man som kvinde bare hellere vil være safe than sorry. Det er desværre ikke sådan at bare fordi du har tiltro til alle mandlige læger så er der 1) ingen af dem, der får noget seksuelt ud af deres job 2) nogle kvinder der pga deres fortid vil begrænse retraumatisering, fx ved at undgå mandlige læger

    Det er fair du vælger som du gør, men tag en snak med et voldtægtsoffer, og vend tilbage med lidt mere empati…

    1. Kære Katrine. Det er ikke et spørgsmål om ikke at have empati med et voldtægtsoffer, det kan jeg love dig for at jeg har! Det er sådan set heller ikke rigtig det, det her indlæg omhandler. Nej, indlægget handler om mænd og den kønslige diskrimination de bliver udsat for i erhvervet som gynækolog/læge, der laver undersøgelser i de nedre regioner. Det handler om ligestilling også skal gælde mænd lige så vel som det skal gælde kvinder. Og så handler det, potentiel væsentligst af alt, om at have empati med de mandlige læger. Ha’ en dejlig dag.

Skriv et svar