Hvad er KUSSESUMPEN?

Oprindeligt udspringer KUSSESUMPEN af et venindeskab mellem en seks kvinder, der i det meste af 2012 og noget af 2013 mødtes en søndag i måneden til brunch og talte om køn, identitet, partnere og alt derimellem. Siden udviklede KUSSESUMPEN sig til et feministisk blogfælleskab, hvor fire af de seks kvinder skrev om livets genvordigheder, når man er kvinde i starten og midten af sine tyvere. Med tiden er to af bloggerne faldet fra, så i en længere periode har det bare været os: Karen Dich og Jacobe Orry, der har blogget.

Ukendt fotograf ved Teater Battle 2015. På foto: Josaphina Robyn, Pernille Rosengren, Vanessa Petterson og Jacobe Orry.

I 2015 skete der så hverken værre eller bedre end, at Jacobe fik den idé at dramatisere en række af blogindlæggende og derved lave en teaterforestilling på baggrund af bloggen. Samme år deltog Kussesumpen i Mungo Parks Teaterbattle under kyndig instruktion af Silke Biranell. Selvom vi ikke vandt, blev vi nomineret til så godt som alle priser, der var, og det bekæftigede os i, at vi havde fat i den lange ende. Og så var det ellers bare at klø på derfra.

Den næste milepæl for os blev sat i 2017, for her åbnede Maria Vinterberg sine døre for os på Teatret ved Sorte Hest. Vi fik lov til at være et gæstespil på teatret, hvorfor samme cast som ved Teater Battle – men nu med instruktion af Camille Sieling Langdal – rykkede ind på teatret hele sommeren, så vi kunne have urpremiere på KUSSESUMPEN 4. august 2017. Selvom vi gik for lud og koldt vand, fordi dem med penge ikke syntes at en forestilling som KUSSESUMPEN var værd at støtte, endte den med at blive en stor succes: Vi spillede for udsolgte sale – faktisk så udsolgte, at vi havde en belægningsprocent på over 100, og anmelderroserne haglede over os. Hvem havde lige troet det muligt? I første omgang havde Maria Vinterberg. Hun troede faktisk så meget på os, at hun endnu engang tilbød at stille sin scene til rådighed for os året efter under teaterfestivalen Copenhagen Stage, hvor vi igen spillede for sale fyldt til bristepunktet. Måske de udsolgte sale medvirkede til, at Kvinfo og Roskilde Festivalen ringede og spurgte om, vi havde lyst til at spille et uddrag fra forestillingen ved deres store 8. marts arrangement i VEGA i 2019. Det takkede vi naturligvis ja til, og med den oplevelse i bagagen var vi klar til at spille absolut sidste genopsætning på Teatret ved Sorte Hest i marts 2019.

Foto: Nikolaj Levin, KUSSESUMPEN, 2017
På foto: Josaphina Robyn, Vanessa Petterson, Pernille Rosengren, Jacobe Orry

Alt i mens vores teatereventyr stod på, producerede Karen en podcast ligeledes under navnet KUSSESUMPEN, der fik premiere i 2018. Her har hun både haft besøg af Ida Rud, Katrine Blaunfeldt og mange andre seje personer til en snak om det at være kvinde, at finde kærligheden, at være en pleaser, at lide af depression og meget, meget andet.

Det sidste nye skud på stammen er vi op til skyerne stolte af! Aveny-T har købt os. Eller… Vi gik for to år siden i gang med at skrive på en to’er. En to’er, der ikke skulle være baseret på blogtekster, men dramatik skrevet direkte til scenen (måske vil den skarpe læser af bloggen alligevel se et par referencer) af os, Karen og Jacobe. Det fik Jon Stephensen, Teaterchef for Aveny-T, nys om i efteråret 2019. Derfra er det gået stærkt: Jon Stephensen købte vores – på det tidspunkt foreløbige – manuskript mere eller mindre ubeset (så helt vildt overdrevet sejt, at han turde det). Det betyder med andre ord, at KUSSESUMPEN 2 har det absolut sejeste produktionsapparat i ryggen, som skal give vores ord vinger, når forestillingen får premiere d. 23. oktober 2020.

Foto: Camilla Winther, KUSSESUMPEN 2, 2020
På foto: Kimmie Liv Sennov, Vanessa Petterson, Jacobe Orry

Som du nok kan læse, har der været run på i den lille biks i løbet af de sidste par år, og Kussesumpen er i højere grad blevet et feministisk univers frem for blot en blog (der i øvrigt pt er i en tilstand af dvale), og det er vi dælme stolte af.

Vi håber, du vil læse, høre og se med frem over – og velkommen til! 💘

Til toppen